Circulair ondernemen met een koffiebeker

Circulair ondernemen met een koffiebeker

 

Het gescheiden inzamelen levert verschillende voordelen op. Allereerst is het goed voor het milieu, omdat van de oude bekers weer nieuwe producten gemaakt worden. Dit geldt voor plastic bekers, maar ook voor bekers van papier met PE coating. Zo worden uw gebruikte papieren koffiebekers bijvoorbeeld toiletpapier of papieren handdoekjes. Een ander voordeel is dat u een kostenbesparing realiseert door de bekers gescheiden van het restafval af te voeren.

 

Verzamelproces

Hazet biedt een heel scala aan inzamelmiddelen voor een efficiënte wijze van het verzamelen van koffiebekers. U kunt ze het beste inzamelen door ze te stapelen. Hierdoor is een duurzame en efficiënte logistiek mogelijk. In de afvalzakken kunnen gemiddeld wel 500 tot 600 koffiebekers worden gestapeld.

De richtlijn afvalscheiding voor bedrijven zegt dat vanaf 500 plastic bekertjes per week de stroom gescheiden moet worden van het restafval. Wanneer het om papieren koffiebekers gaat is het ook redelijk om ze te scheiden. De bekers mogen niet bij het gewone papierafval, omdat ze gebruikt zijn en vaak een coating aan de binnenkant hebben, maar als aparte stroom kunnen ze prima gerecycled worden.

 

Vernietiging

Koffiebekers van zowel papier als polystyreen kunnen uitstekend worden verwerkt en gerecycled als ze apart zijn verzameld. Papieren koffiebekers worden in een shredder in kleine snippers gesneden, zodat de dunne plastic coating aan de binnenkant stuk gaat. De snippers worden machinaal tot balen geperst, zodat ze makkelijker kunnen worden vervoerd naar de papierfabriek. Plastic bekers worden in een shredder klein gemaakt om vervolgens gereinigd en vermalen te worden tot er granulaat overblijft. Ze worden als zuivere stroom polystyreen verder verwerkt.

In de papierfabriek worden de snippers van de papieren bekers geweekt in een groot bassin met warm water, de papierpulper. Het plasticlaagje en de lijm worden gescheiden van de al dan niet bedrukte papiervezels. De kletsnatte papiervezels worden vervolgens in een ontinkingsmachine gestort. Die blaast lucht door de pulp waardoor er belletjes ontstaan. De belletjes borrelen naar boven en nemen de inkt mee omhoog, zodat die loskomt van de papiervezels. De overgebleven pulp wordt gebleekt, zodat het mooi wit wordt. Als laatste wordt de pulp ontdaan van het water door het te zeven en te verwarmen. Zo blijven de droge vezels over. De vezels worden platgewalst en op grote rollen gedraaid om er weer hygiënepapier van te kunnen maken.

 

Duurzame producten terugleveren

Van al het verzamelde papier wordt weer nieuw papier gemaakt en dat leveren wij ook weer terug. Te denken valt aan het terugleveren van papier in de vorm van handdoekjes, toiletpapier, poetsrollen, maar ook kantoorpapier.

 

Verwerkingsbijdrage

 Kosten
Deponeren in afvalscheider (Zaandam/ Purmerend)GRATIS
Ophalen/ retouren tijdens geplande ritGRATIS
Ophalen/ retouren tijdens ongeplande rit€17,95

 

Contact

Voor meer informatie of voor het aanvragen van een retourrit recycling kunt u contact opnemen met aan van onze accountmanagers (verkoop@hazet.igefa.nl | 075-6504030).