Duurzaamheidsconcepten

 

Kledingrecycling

Medewerkers worden in het nieuw gestoken of versleten bedrijfskleding wordt vervangen, u houdt kleding over dat niet meer wordt gebruikt, maar nog wel in redelijke staat is. Recycle kleding op circulaire wijze en draag bij aan het hergebruik.

Hazet biedt vanaf heden de mogelijkheid om uw oude (bedrijfs)kleding en schoenen te recyclen en/ of gecertificeerd te vernietigen: circulair ondernemen in een ander jasje.

 

Verzamelproces

U kunt oude kleding deponeren in de textielcontainer bij ons hoofdkantoor in Zaandam of laten ophalen bij u op locatie. Het is belangrijk dat u kleding droog en in een gesloten zak stopt voordat u het ter recycling aanbiedt. Zo voorkomt u dat er vocht bij komt en kleding beschadigd. Schoenen met veters die nog gedragen kunnen worden kunt u het beste aan elkaar binden. Zo blijven ze netjes bij elkaar.

 

Vernietiging

Gaat het om oude uniformen of bedrijfskleding die om welke reden dan ook niet terug op de markt mag verschijnen? Laat dit dan eerst professioneel vernietigen. Na vernietiging worden de resten zo duurzaam mogelijk ingezet. Hoe dat wordt gedaan is afhankelijk van het soort materiaal. Materiaal dat overblijft na vernietigen van bijvoorbeeld oude bedrijfskleding kan worden vermalen totdat er alleen nog maar vezels overblijven, vervezelen heet dat. Vaak zijn deze vezels een bonte verzameling van kleur waar nieuwe producten van worden gemaakt, zoals tassen en dekens. Het kan ook als vulmateriaal worden ingezet voor onder andere meubilair. Dagelijks zijn wij op zoek naar nieuwe circulaire initiatieven om andere nieuwe producten te produceren.

 

Textielcontainer op locatie

Het is daarnaast ook mogelijk om een textielcontainer bij u op locatie te plaatsen. Zodra de container vol is kunt u een melding doen bij Hazet en zorgen wij ervoor dat deze geleegd wordt.

 

Verwerkingsbijdrage

 Schoenen en kleding zonder logoKleding met logo
Hergebruik/ RecyclingJa 
Versnipperen/ Vernietigen Ja
Garantiecertificaat Ja
Deponeren in textielcontainerGRATIS€0,38 per kilogram
Ophalen textielzakken geplande ritGRATIS€0,38 per kilogram
Ophalen textielzakken ongeplande rit€17,95€17,95 + €0,38 per kilogram
Ledigen textielcontainer op locatie€197,25€197,25 + €0,38 per kilogram

 

Contact

Voor meer informatie of voor het aanvragen van een retourrit recycling kunt u contact opnemen met aan van onze accountmanagers (verkoop@hazet.igefa.nl | 075-6504030).

 


 

Koffiebekerrecycling

Het gescheiden inzamelen levert verschillende voordelen op. Allereerst is het goed voor het milieu, omdat van de oude bekers weer nieuwe producten gemaakt worden. Dit geldt voor plastic bekers, maar ook voor bekers van papier met PE coating. Zo worden uw gebruikte papieren koffiebekers bijvoorbeeld toiletpapier of papieren handdoekjes. Een ander voordeel is dat u een kostenbesparing realiseert door de bekers gescheiden van het restafval af te voeren.

 

Verzamelproces

Hazet biedt een heel scala aan inzamelmiddelen voor een efficiënte wijze van het verzamelen van koffiebekers. U kunt ze het beste inzamelen door ze te stapelen. Hierdoor is een duurzame en efficiënte logistiek mogelijk. In de afvalzakken kunnen gemiddeld wel 500 tot 600 koffiebekers worden gestapeld.

De richtlijn afvalscheiding voor bedrijven zegt dat vanaf 500 plastic bekertjes per week de stroom gescheiden moet worden van het restafval. Wanneer het om papieren koffiebekers gaat is het ook redelijk om ze te scheiden. De bekers mogen niet bij het gewone papierafval, omdat ze gebruikt zijn en vaak een coating aan de binnenkant hebben, maar als aparte stroom kunnen ze prima gerecycled worden.

 

Vernietiging

Koffiebekers van zowel papier als polystyreen kunnen uitstekend worden verwerkt en gerecycled als ze apart zijn verzameld. Papieren koffiebekers worden in een shredder in kleine snippers gesneden, zodat de dunne plastic coating aan de binnenkant stuk gaat. De snippers worden machinaal tot balen geperst, zodat ze makkelijker kunnen worden vervoerd naar de papierfabriek. Plastic bekers worden in een shredder klein gemaakt om vervolgens gereinigd en vermalen te worden tot er granulaat overblijft. Ze worden als zuivere stroom polystyreen verder verwerkt.

In de papierfabriek worden de snippers van de papieren bekers geweekt in een groot bassin met warm water, de papierpulper. Het plasticlaagje en de lijm worden gescheiden van de al dan niet bedrukte papiervezels. De kletsnatte papiervezels worden vervolgens in een ontinkingsmachine gestort. Die blaast lucht door de pulp waardoor er belletjes ontstaan. De belletjes borrelen naar boven en nemen de inkt mee omhoog, zodat die loskomt van de papiervezels. De overgebleven pulp wordt gebleekt, zodat het mooi wit wordt. Als laatste wordt de pulp ontdaan van het water door het te zeven en te verwarmen. Zo blijven de droge vezels over. De vezels worden platgewalst en op grote rollen gedraaid om er weer hygiënepapier van te kunnen maken.

 

Duurzame producten terugleveren

Van al het verzamelde papier wordt weer nieuw papier gemaakt en dat leveren wij ook weer terug. Te denken valt aan het terugleveren van papier in de vorm van handdoekjes, toiletpapier, poetsrollen, maar ook kantoorpapier.

 

Verwerkingsbijdrage

 Kosten
Deponeren in afvalscheider (Zaandam/ Purmerend)GRATIS
Ophalen/ retouren tijdens geplande ritGRATIS
Ophalen/ retouren tijdens ongeplande rit€17,95

 

Contact

Voor meer informatie of voor het aanvragen van een retourrit recycling kunt u contact opnemen met aan van onze accountmanagers (verkoop@hazet.igefa.nl | 075-6504030).