Vileda

Vileda

 

Vileda Professional is actief in vele landen van de wereld, met verkooppunten in meer dan 50 landen en runt de business met een organisatie van ongeveer 300 vertegenwoordigers. Ons hoofdkantoor, evenals het Research & Development centra zijn gelegen in Weinheim (DE).

Vileda professional is een onderdeel van de Freudenberg Group, opgericht in 1849, en is vandaag de dag nog steeds een familiebedrijf met activiteiten in diverse sectoren: ontwikkeling en productie van non-wovens, system & tool engineering en nog vele andere sectoren. De groep telt ongeveer 48.000 werknemers is actief in 57 landen en genereert een groepsomzet van ca. 8,6 miljard euro. Vileda Professional behoort tot de groep FHCS – Freudenberg Home and Cleaning Solutions – een entiteit behorende tot de Freudenberg Group.

Freudenberg Home and Cleaning Solutions produceert voor 2 verschillende divisies:

 • Vileda Consumer (producten voor de retail en consumenten markt)
 • Vileda Professional (producten voor de professionele & institutionele markt)

Vileda Professional is actief met een eigen organisatie in bijna alle Europese landen en richt zich daarbij op de volgende vier strategische doelgroepen, te weten:

Gezondheidszorg – ziekenhuizen en instellingen
 Horeca
 Schoonmaakbedrijven en openbare gebouwen
 Controlled environment (Cleanrooms)

 
Fabrieken

Met eigen fabrieken door heel Europa, produceren we vele producten. Alle microvezelmaterialen, hulpmiddelen en werkwagens worden door Vileda professional zelf ontwikkeld en in eigen fabrieken geproduceerd.

Alle fabrieken waar de Vileda producten worden gemaakt ( Zweden, Finland, Nederland, Duitsland, Italië, Spanje, Tsjechië) zijn ISO 14001 gecertificeerd. ISO 14001 is een specifieke norm voor milieu zorg. Ook wij hebben de ISO 9001 certificatie. De ISO 9001 is een norm die eisen stelt aan het kwaliteitssysteem van een organisatie en de manier waarop de organisatie met het kwaliteitsbeleid om gaat.

Daarnaast zijn er de volgend certificeringen:

 • OHSAS 18001, OHSAS (Occupational Health and Safety Assessment Series). De norm geeft de vereisten aan voor het beheersen van de gezondheid en veiligheid op de werkplek.
 • EMAS, (ECO-Management and Audit Scheme) en is gebaseerd op een Europese verordening. De EMAS verklaring is een onafhankelijke toetsing met daarin de milieuprestaties van de organisatie.
 • SS 627750 (Zweedse normering ter verbetering van energieverbruik) 

MVO
Duurzaam ondernemen betekent dat een bedrijf bewust en structureel inhoud geeft aan haar maatschappelijke rol, op een wijze die verder gaat dan waartoe de wet verplicht en die leidt tot toegevoegde waarde voor zowel bedrijf als maatschappij. Duurzaam ondernemen is geïntegreerd in de bedrijfsvoering van Vileda. Vileda Professional streeft naar een goede balans tussen economische doelstellingen enerzijds en sociale, ethische en ecologische belangen anderzijds oftewel een evenwicht tussen people, planet en profit.

Daarom hebben wij een aantal richtlijnen opgesteld:

 • Geen zaken doen die op enige wijze relatie hebben met een illegale of onethische werkwijze (bv. geen kinderarbeid)
 • Wij produceren geen goederen die bedoeld zijn om mensen te beschadigen (zoals wapens).
 • Een verantwoordelijke houding jegens de omgeving en de veiligheid van onze mensen zijn belangrijke doelstellingen. Deze gaan verder dan alleen de wettelijke verplichtingen

 

Milieu
Enkele voorbeelden waarvan we kunnen aantonen dat we als een groot producerend bedrijf een schoon milieu nastreven:

 • Vileda respecteert de REACH wat inhoud dat we zorgvuldig onze grondstoffen kiezen en het gebruik van risicovolle substanties zoveel mogelijk vermijden, zelfs als ze wettelijk zijn toegestaan. Vileda eist respectvolle normen aangaande kinderarbeid, minimum lonen, veiligheid en milieubescherming van haar toeleveranciers. Controle vindt plaats d.m.v. audits. Alle Freudenberg productiebedrijven zijn ISO 14001 en OHSAS gecertificeerd. Ons energieverbruik hebben wij met 21 % weten te reduceren in een periode van 4 jaar. De Freudenberg fabriek in Duitsland is bekroond met het “Eco Award Agenda 21” in 2006.
   
 • Grondstoffen voor de Vileda producten zijn voornamelijk gemaakt van vaste stoffen die van nature een laag besmettingspotentieel hebben. Bijvoorbeeld: we gebruiken vaste materialen zoals vezels, plastics, latex en schuim materialen. En niet: vloeistoffen of gassen die een tamelijk hoog besmettingsgevaar hebben.

 • Vileda is een bijna PVC vrij bedrijf. Bijvoorbeeld: de Vileda bezemharen zijn gemaakt van recycled polyester flessen, dit materiaal is PVC vrij. Vileda is de enige fabrikant van bezems die geen PVC bestanddelen gebruikt en die het hele productie proces controleert.
   
 • Het splitsen van vezels tot microvezels gebeurd binnen Vileda met waterkracht, deze gepatenteerde techniek heet Evolon en is door Vileda ontwikkeld. Het water wordt in eigen fabriek gezuiverd en steeds opnieuw gebruikt. Vele andere fabrieken gebruiken nog formaldehyde voor vezelsplitsing, wat enorm milieubelastend is.
   
 • De microvezelmethode is een hygiënische en ergonomische reinigingsmethode waarbij hoge effectiviteit gehaald wordt met een minimaal gebruik van chemie. Vileda professional stimuleert de microvezelmethode en werkt voortdurend aan een verdere verbetering.
 • Producten als de Vileda MicronQuick werkdoek en Swep Microtech microvezel vlakmop zijn bekroond met het Scandinavische ecolabel “Nordic Swan”. Daarbij wordt gekeken naar de impact van het product gedurende de hele levenscyclus. Beginnend bij de grondstofvergaring en eindigend op de afvalverwerking.
   
 • Vileda producten worden ontworpen met het oog op een lange levensduur, optimale ergonomie en gebruiksvriendelijkheid. Daar waar mogelijk zijn onderdelen vervangbaar en ontwerpen we zoveel mogelijk volgens een modulair principe. Zodat aanpassingen eenvoudig zijn en daarmee levensduur verlengend. Onze Swep Microtech microvezelmoppen hebben een levenduur van maar liefst 1000 wasbeurten. Een levensduur die geen enkele andere microvezelmop haalt.

 
Betrokken

Naast het maatschappelijke deel, streven we ook het sociale deel na. Vileda Professional kiest er voor om zwakkeren op de markt een baan te bieden. Dit doen we door afspraken te maken met sociale werkplaatsen, die voor Vileda diverse werkzaamheden verrichten. Dit kan bestaan uit:

 • Maken en vullen displays
 • Assembleren van werkwagens
 • Speciale verpakkingen verzorgen
 • In elkaar zetten en gebruiksklaar maken van schoonmaakmateriaal (stelen, frames, emmer etc.)
   

Betrokken bij de markt
Vileda ziet een samenwerking als een partnership en is vanuit haar professionaliteit gefocust op tevreden gebruikers. Onze manier van samenwerking, implementatie en dienstverlening wordt door onze klanten zeer gewaardeerd. U kan bij Vileda rekenen op:

 • Delen van ideeën en informatie opgedaan door verkoopteams van Vileda wereldwijd
 • Ondersteuning bij specifieke vragen door ons technische centrum in Weinheim
 • Adviseren over schoonmaakoplossingen en ondersteunen bij voorkomende problemen
 • Ondersteunende materialen zoals werkschema´s, instructiekaarten, instructievideo’s, etc.
 • Informatie van en betrokken worden bij de laatste ontwikkelingen en innovaties op het gebied van schoonmaak hulpmaterialen.
 • Informatie vanuit diverse brancheorganisaties waar Vileda lid van is, zoals: o FMG Facilitair Management Gezondheidszorg o VCCN Vereniging Contaminatie Control Nederland o VSR Vereniging Schoonmaakresearch, Vileda is lid van de technische commissie o VHIG Vereniging Hygiëne en Infectiepreventie Gezondheidszorg, jaarlijks deelname

 
Innovatie

Vileda Professional investeert ieder jaar enorm in productontwikkeling. De nadruk ligt hierbij op kwaliteit, ergonomie, functionaliteit en design. Onze ervaring leert dat deze 4 zaken altijd samengaan en dat een goed resultaat enkel bereikt wordt met een ideale mix. Een ergonomisch en technisch vernieuwend product is vaak ook mooi om naar te kijken.

Twee voorbeelden van innovatieve producten die voldoen aan kwaliteit, ergonomie, functionaliteit en design, zijn de Origo 2 materiaalwagens en het Swep mopsysteem. Meer hierover lees je in de onderstaande brochure.